Download de Tilburg Studentenstad App!
Tilburg Studentenstad

Waar moet je op letten?

Rechten
Wil je weten wat je rechten als huurder van een studentenkamer zijn? Kijk dan op www.huurcommissie.nl of de website van het Rechtsbijstandsverzekering Informatie Centrum.

Energie besparen
Als student kun je alle euro's die je bespaart goed gebruiken. Door energie te besparen in je studentenhuis kun je samen een hoop geld besparen en dat kun je weer uitgeven aan andere leuke dingen. De consumentenbond heeft een aantal tips voor studenten op een rijtje gezet om energie te besparen.

Veiligheid
Een toekomstige kamer moet niet alleen mooi en gezellig zijn, maar ook veilig. Daarom moet een studentenhuis voldoen aan de zogenoemde voorschriften Brandveilig gebruik van bouwwerken. Verhuurders van huizen waar vijf of meer mensen in kunnen wonen hebben een meldingsplicht. Dat betekent dat de woning minstens één keer in de drie jaar op veiligheid wordt gecontroleerd. Naast brandveiligheid kijkt de controleur ook naar andere veiligheidsaspecten. Ook wordt gecheckt of er voldoende afvalcontainers zijn.

De eigenaar van een studentenhuis is verplicht om zijn/haar pand te melden bij de gemeente. Studentenhuizen die zijn gemeld, worden regelmatig gecontroleerd om de (brand)veiligheid in de gaten te houden. Ook kun je kijken of jouw studentenhuis op de lijst kamerverhuurpanden staat. Staat jouw huis er (nog) niet op geef dit dan door aan de gemeente. Ook als je twijfels hebt over de (brand)veiligheid van het studentenhuis waar jij in woont, kun je dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 013 of via het meldingsformulier op de website van de gemeente Tilburg.

Risico`s
Wanneer je op kamers gaat wonen heb je er ineens een aantal verantwoordelijkheden bij. Er zijn twee verzekeringen die te maken hebben met wonen en waarvoor je eerst waarschijnlijk via je ouders verzekerd was:

- De inboedelverzekering: hiermee verzeker je alle spullen in jouw kamer, zoals elektronica en meubels
- De aansprakelijkheidsverzekering: alle schade die jij per ongeluk aan de spullen van anderen aanricht is hiermee gedekt. Die schade kan hoog oplopen, bijvoorbeeld wanneer je de laptop van je huisgenoot laat vallen.

Vraag even bij je ouders na of je via hun verzekeringen nog gedekt bent voor deze zaken. Wil je meer weten over deze verzekeringen? Kijk dan op Studenten Zorgverzekeringen. Op deze website kan je ook meteen de top 5 beste zorgverzekeringen voor studenten vinden!

Zorgverleners
Wanneer je in een andere stad of  buurt bent gaan wonen, dan is het belangrijk dat jij zorgt dat je ingeschreven staat bij zorgverleners in de buurt.  Zo kom je niet voor problemen te staan wanneer je ineens naar de dokter of tandarts moet en nog in de woonplaats van je ouders ingeschreven staat. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Zoek online naar een nieuwe tandarts of huisarts. Huisartsen zijn vaak postcode gebonden, de tandarts mag je helemaal zelf kiezen.
2. Vraag na of de huisarts/tandarts nog nieuwe patiënten aanneemt
3. Meld je aan bij de nieuwe huisarts/tandarts, dit kan vaak online of telefonisch
4. Geef aan je oude huisarts/tandarts door dat je naar een andere zorgverlener gaat, zodat deze jouw patiëntendossier kan doorsturen.

Heb je een aanvullende tandartsverzekering? Check dan altijd eerst even of jouw nieuwe tandarts gedekt wordt door jouw zorgverzekeraar.

Handige links
Ga je een tijd studeren in het buitenland? Bij Housinganywhere kan je gemakkelijk jouw kamer onder verhuren én een woonplek zoeken in het buitenland!

Flyer_Brandveiligheid_Studentenkamers_2013_NL.pdf (pdf, 152 KB) download